Nagy dobásra készül az idei év végén a Historica zenekar. A Szeretet megment címmel, amely egyben a legújabb daluk címe is, jótékonysági akusztikus koncertet szerveznek. Az esemény teljes bevételével egy erdélyi gyermekotthont támogatnak. Erről az eseményről és az új dalról beszélgettünk a zenekar tagjaival Huszák Zsolttal, Csikós Csabával és Ézsiás Péterrel.

 
 

„Ha tükörbe nézel nem az néz vissza rád, aki tegnap voltál”

 

Beszéljünk egy kicsit a dalról. Mennyit változott a zenekar? Mondanivalójával hogy illik az új dal a zenekar eddigi többnyire történelmi dalokra épülő irányvonalába?

 

Huszák Zsolt: A történelmi dalok irányvonalába nem feltétlenül illik bele, de valahol mégis össze lehet kapcsolni tartalmi vonatkozásban. Azt gondolom, hogy a történelmi dalaink elsősorban azt a célt szolgálják, hogy minél többen a zenei nyelvezeten keresztül is, értesüljenek, szerezzenek tudomást olyan dolgainkról a múltunkból, a történelmünkből, amik függetlenül attól, hogy gyászos, fájdalmas vagy örömteli események voltak, de mindenképpen a mi nemzetünknek, a magyarságnak a kultúráját alapozták meg, és hordozzák magukban. Azt is gondolom ezzel párhuzamosan, hogy alapvető emberi kapcsolatokat csak akkor lehet élhetővé tenni, hogyha képesek vagyunk szeretni és képesek vagyunk szeretetet elfogadni. Hogyha ezt kibővítem nemcsak két ember kapcsolatára, hanem egy egész család vagy egy egész nemzet kapcsolatrendszerére, ugyanúgy azt gondolom, hogy csak a szeretet tud egybegyúrni minket és azt tud minket megmenteni, ahogy azt a dal címe is mondja: a szeretet megment.

 
 

„És erő kell, hogy bírd a holnapot bármit is hozzon az élet”

 

A mai helyzetben amikor a médiában szinte alig kap helyet a rockzene, Ti mégis talpon tudtok maradni. Vannak olyan médiák akik teret adnak az olyanfajta zenének, amit Ti is játszotok?

 

Csikós Csaba: Nyilván lehetne több lehetőségünk is, hogy a médiában szerepeljünk, de igazából csak elvétve található olyan média, aki teret ad a zenénknek, teret ad nekünk. Ilyen például a KARC FM aki befogadta azt, amit csinálunk, azt amit képviselünk és rendszeresen törődik velünk, ápolja a zenénket. Ezen kívül ismerősöktől hallom, hogy a Kossuth vagy a Petőfi rádióban időnként elhangzanak a dalaink, de a közösségi médián kívül nem igazán tudunk teret hódítani magunknak egyelőre.

 

Ézsiás Péter: November 21-én a zenekar ismét a Karc FM 105.8 Folkarc című műsorának lesz a vendége ami 20 órakor veszi kezdetét.

 
 

„Aki testvérré lett egyszer maradjon is örökre testvér”

 

Térjünk át a jótékonysági koncertre. Ha jól tudom akkor a Historica Egyesület, illetve a zenekar több éve támogatja adományokkal a Holtmarosi Tulipán gyermekotthont. Miért éppen egy erdélyi kisfaluban található gyermekotthont támogattok? Hogy találtatok rájuk?

 

Ézsiás Péter: Úgy találtunk rájuk, hogy egyszer Erdélybe Borszékre készültünk koncertezni. A Maros völgyén keresztül vezetett az utunk és úgy terveztük, hogy felkeressük Wass Albert sírját Marosvécsen. Ahogy kutakodtam az interneten, hogy melyik út vezet arra, és hogy fogjuk megtalálni a sírt, akkor vettem észre, hogy nem messze a marosvécsi Kemény kastélytól van egy gyermekotthon, amit a Czegei Wass alapítvány tart fenn. Ez volt az első alkalom, hogy útba ejtettük őket. Megálltunk, becsöngettünk és amit mi magunk össze tudtunk szedni gyerekruhákat, tartós élelmiszereket, adományokat azt leraktuk náluk. Innen indult valahol ez a történet, idén pont tíz éve. Azóta szokássá vált, hogy így karácsony előtt felkeressük a gyerekeket, a zenekar körüli barátokkal és megajándékozzuk őket. A zenekar pedig az őszi koncerteken szokott gyűjteni, szoktuk hirdetni a koncertre látogató közönség felé, hogy hozzanak magukkal egy kiló lisztet vagy egy kiló cukrot vagy valamilyen tartós élelmiszert, amit a gyermekotthonban fel tudnak használni. Általában nem egy kilót szoktak hozni, aki hoz az hoz egy nagy szatyor élelmiszert és ezeket összegyűjtjük és elvisszük a gyerekeknek. Időnként érkeznek pénzbeli adományok és másfajta adományok is (könyvek, ruhák) amiket szintén eljuttatunk nekik.
Hogy miért éppen egy erdélyi gyerekotthont támogatunk? Azt hiszem az fogott meg, hogy amikor első alkalommal ott voltunk és az intézmény akkori vezetője Barta Jóska bátyánk a falu református lelkésze azt mondta, hogy ezeket a gyerekeket román árvaházból mentik meg magyarnak tulajdonképpen. Ez egy olyan plusz töltetet adott számunkra, hogy úgy éreztük, hogy ezt valamilyen szinten nekünk is támogatnunk kell a magunk módján. Nem is az adománynak, amit viszünk van igazából nagy jelentősége talán, hanem annak, hogy beszélünk erről és sokan csatlakoztak ehhez mások is. Ők is küldenek adományokat és így mások is odafigyelnek rájuk. Inkább ez lehet az igazi segítség.

 
 

„Mert a szeretet megment odaad mindent”

 

Ahogy említettétek a korábbi években a rock koncertjeiteken gyűjtöttétek az adományokat. Az idei évben viszont rendhagyó módon egy akusztikus jótékonysági koncertet szerveztek, amire, ha jól tudom akkor teljes mértékben áthangszereltétek a dalaitokat. Mit lehet tudni erről az eseményről?

 

Huszák Zsolt: több zenekar követi azt az irányt, hogy időnként megjelenik valami olyan különleges, a saját produkciójához képest eltérő változattal, produkcióval, ami ritkán hallható. Ebből a zenekarból Peti és én nagyon régóta ismerjük egymást, muzsikálunk együtt és sokat játszottunk akusztikus zenét. Van egy fajta vágyakozásunk, hogy ebben a hangszerelésben is legyen lehetőségünk megfogalmazni a zenénket. Ez egy érdekes kihívásnak tűnik, mert például megváltozik a zenekari felállás is, mert ebben a formációban én például akusztikus gitáron fogok játszani és nem basszusgitáron. Hála Istennek gazdagon van lehetőség a Historica dalokban arra, hogy az akusztikus hangszereléssel további zenei gyöngyszemeket bontogassunk ki és azt is szeretnénk megmutatni a közönségünknek és mindenkinek, aki eljön hogy ez a muzsika illetve ezek a dalok erre is alkalmasak.

 

Aki szeretné támogatni ezt a nemes kezdeményezést, az hogyan tudja megtenni?

 

Ézsiás Péter: Első sorban azzal, hogy eljön erre a koncertre, ami november 24-én a Mátyásföldi református templomban (1165 Budapest, Baross Gábor utca 23.) kerül megrendezésre 17 órai kezdettel. Ezen az eseményen közreműködik Thököly Vajk szilágysági költő, aki a zenekar több dalának is a szövegírója, valamint Fábián Zoltán a Hungarica együttes frontembere. Mindenkit szeretettel várunk erre az eseményre. Mondhatnám, hogy a belépés ingyenes, mert belépőt nem szedünk, hanem adományokat várunk ezen a rendezvényen, amit ugyanúgy ahogy az a templomban szokott lenni az előadás után a bejárat mellett megtalálható adománygyűjtő urnában lehet majd elhelyezni. Az összegyűlt adományt a Historica zenekar teljes egészben a Holtmarosi Tulipán Gyermekotthonnak ajánlja fel. Ha valaki akar hozni egyéb más adományt, akkor a barátaink természetesen azt is átveszik és ezeket is elszállítjuk a gyerekeknek.

 

Ez az akusztikus megjelenés egy egyszeri alkalom vagy tervezitek a folytatását?

 

Ézsiás Péter: Ezt az akusztikus koncertet többek között azért is hoztuk létre mert jövőre lesz Trianonnak a századik évfordulója. Mi ezzel a műsorral szeretnénk majd a gyászos évfordulóra emlékezni.

 

Sok sikert kívánunk a november végi eseményhez a zenekarnak és ne feledjétek A SZERETET MEGMENT!

 
 

OFA