Áprilisban ismét az Egyesült Államokban járt a Historica zenekar, ahol három sikeres koncertet adott. Három fellépés, három különböző műfaj (rockopera, irodalmi est, rockkoncert) ami a zenekar sokoldalúságát mutatja. A fellépésekről a zenekar dobosát, Csikós Csabát kérdeztük.

 

Csabi

 

– Ha jól tudom a zenekar nem első alkalommal járt az Egyesült Államokban. Honnan érkezett a mostani fellépésekre a meghívás?

A zenekar rockzenekari felállásban második alkalommal, összességében pedig negyedik alkalommal (kétszer az akusztikus műsorral) járt Los Angelesben. A meghívás Nt. Jakabffy Zsolt református lelkész úrtól érkezett, aki 2012-ben is vendégül látta már a zenekart.

 

– Az első kinti fellépéseteken – amiről az M1 Ma Reggel című műsora is beszámolt – a Pilátus című rockoperát kísértétek élőben, melynek szövegét és zenéjét Jakabffy Zsolt szerezte, a darab hangszerelését pedig az zenekar készítette el itt Budapesten. A darab címszerepét a Historica zenekar énekese, Ézsiás Peti játszotta. Mondanál erről és az előadásról néhány szót?

A mostani kiutazásunk egyik fő célja az volt, hogy előadjuk Jakabffy Zsolt Pilátus című rockoperáját, amelyet 12.000 kilométert áthidalva közösen hangszereltünk meg és öntöttünk végleges formájába. Zsolt elküldte nekünk az általa akusztikus gitáron feljátszott és felénekelt alapművet. Ebből a forrásból első körben egyénileg otthon ötleteltünk, majd Németh Laci házistúdiójában találkoztunk és összevetettük az egyéni ötleteket, majd az általunk véglegesnek ítélt verziókat feljátszottuk, Laci megkeverte, és kiküldtük Zsoltnak meghallgatásra.

A végleges verziók felhasználásával kezdett el Zsolt gyakorolni a kinti társulattal, mi pedig itthon kezdtünk hozzá összepróbálni a darabot.

Hatalmas meglepetés volt számunkra, mikor kiérkezésünk után az első próbán megláttuk, milyen felkészültek a gyerekek. Élvezet volt az első próbától kezdve a munka. Részemről teljesen új megmérettetés volt ez, hiszen nem kísértem még komplett színi társulatot. Nagyon jó volt látni azt is, hogy az egyébként teljesen modern, folyamatosan okostelefonját nyomkodó ifjúság hogyan rakja félre hétköznapi énjét és micsoda elánnal és átéléssel veti bele magát a munkába. „Jézussal” beszélgettem és kérdeztem tőle, tudja-e, érzi-e, micsoda szerepet kapott? Szerénykedve mondta, hogy ő csak két mondatot mond egész előadás alatt. Már a főpróbán hatalmas tapsot kaptunk a jelen lévő szülőktől, de a teljes teltházas előadás utáni szűnni nem akaró vastaps katartikus élmény volt. Véleményem szerint az egész zenekarnak hatalmas érzelmi feltöltődés volt az előadás.

Pilátus

 

– A következő fellépés egy zenés irodalmi est volt Erdélyi gondolatok címmel, melyen vendégművészek is felléptek. Milyen fogadtatása volt ennek a műsornak?

Az Egyesült Magyar Házban került megrendezésre az előadás. Nem először szerepeltünk itt sem. Ebben az előadásmódban már nagyobb rutinja van a zenekarnak, hiszen több alkalommal adtunk nagy sikerű verses-zenés esteket már idehaza. Kiváló vendégművészeink voltak Antal Tímea, Peti-Peterdi Réka és Jakabffy Zsolt, akik színvonalas verseléseikkel rengeteget tettek hozzá az előadás sikeréhez. Az előadás itt is sikerrel zárult. Vendéglátónk Pereházy Miklós, az Egyesült Magyar Ház elnöke volt. Többek közt olyan illusztris vendégek előtt léphettünk színpadra, mint például Széles Tamás, a Los Angeles-i főkonzul.

Est

 

– Végül egy igazi Historica rock koncert zárta az amerikai fellépések sorát. Milyen érzés volt 8 hónap után ismét egy színpadon zenélni?

Vegyes érzések keveregtek bennünk, hiszen egyrészt túlnyomó többségben már ismerős deszkákra léptünk fel, másrészt premierje is volt ez a zenekarnak, hiszen új billentyűsünk, Hallgató Tamás első Historica koncertje volt ez. Hozzá tartozik, hogy mindig teljesen más érzés a dalainkat a diaszpórában élő magyaroknak játszani. A színpadon is érződnek az egy-egy drámai dal hatására ökölbe szoruló kezek és az összeszoruló szívek. A koncert kiválóan sikerült. Abszolút pozitív visszhangokkal találtuk szemben magunkat.

Koncert

 

– Mikor lesz a következő fellépés és hol? Készültök-e valami meglepetéssel, vendég zenészekkel?

A következő koncertünk „Hazatérés” címmel június 10-én a Crazy Mamaban lesz, ahol Gyenes Béla, Bajzát Zsolt, Szulágyi Tibor, Csajági László és Poncski Lilla fogják vendégszereplésükkel emelni az est fényét. Hogy lesz-e meglepetés? Az meglepetés lesz.

 
 

A Historica zenekarral tehát legközelebb június 10-én a Crazy Mama Music Pubban találkozhatsz. A koncertre a kedvezményes jegyet korlátozott számban a TIXA weboldalán tudod megvásárolni.

 
 

<< Vissza a hírekhez