Augusztus első napján a tizedik alkalommal rendezték meg a Rock Vígkendet Makádon. A járvány miatt sajnos ez volt a Historica zenekar egyetlen nyári fellépése, ahol végre bemutatkozhatott a Zenekar új gitárosa, Tofi. Vele beszélgettünk a koncert előtt és a koncert után.

 

Tofi

 

Kérnék egy gyors bemutatkozást!

Farkas Krisztofernek hívnak. 21 éves vagyok.

 

 

Hogy kerültél ebbe a történetbe?

Csikós Csabi kérdezte meg talán januárban, hogy lenne-e kedvem ehhez az egészhez. Volt egy meghallgatásom, ahol végül egy másik gitárosra esett a választás. Két hónapja aztán ismét megkeresett a Csabi, hogy lenne-e kedvem csinálni egy projektet így a Historica zenekaron belül, amire én nyilván igent mondtam. Aztán végül a zenekar igent mondott rám. Így készült el a Szeretet megment című dal, aminek a klippje a YouTube-on is megtalálható.

 

Mennyi ideje zenélsz és milyen zenekarokban játszottál, játszol?

7-8 éve foglalkozok a zenével. Az első tanárom Andrásik Remo volt, aki a Gitármánia Tábor megalkotója. Jártam Lukács Petához (Bikini együttes) hozzá még szeretnék majd visszamenni, jelenleg pedig Osváth Gábornál tanulok.

 

Eddig nem játszottam zenekarokban. Az utóbbi egy évben alakult meg az AsOne nevezetű formáció, amivel ma a Historica előtt fel is lépünk. Igazából ennyi. Ezen kívül vendégszereplésem volt a Dzsunzi Music-ban.

 

Kíváncsian várjuk, hogy fogod játszani a Historica dalokat, nyilván egy kicsit máshogy, mint ahogy megszokhattuk.

Sok mindenben különbözünk Csokival. Nagyon jó gitáros esélytelen lenne úgy játszani, mint Ő. Van egy stílusa, amit én nagyon bírok. De hát nyilván mindenkinek meg van a saját íze és ilyenkor ötvözni kell a dolgokat. Igyekszem azonban majd a szólók többségét hasonlóan játszani. Ez a része nehéz most egy kicsit így két hónap után, de reméljük sikerül valamennyire visszaadni az eddigi Historica-t is.

 

Mennyi dalt sikerült megtanulni ennyi idő alatt?

17 dalt, ami több mint amit gondoltam, hogy ennyi idő alatt meglesz.

 

Milyen a zenekar belülről? Hogy tetszik?

Tetszik. Fura egy olyan zenekart látni, ami régóta működik. Nyilván sokkal tapasztaltabbak, mint én. Eszméletlen, hogy milyen gyorsan megy Velük a munka. Mindenki tudja a dolgát és ez nekem egy új dolog volt. Élvezem, amit velük együtt csinálok, és sokat tanulok tőlük.

 

A Historica zenekar fő irányvonala a magyar történelem eseményeinek a megéneklése. Mennyire áll közel hozzád ez a téma?

Nem volt idegen tőlem a dolog, de játszani még nem játszottam ilyen zenekarban.

 

Izgulsz az első Historica zenekaros fellépésed előtt?

Persze. Van bennem egy kis egészséges drukk.

 

Sok sikert kívánok a ma esti bulihoz utána találkozunk és megbeszéljük, hogyan estél át a tűzkeresztségen!

 
 

Néhány perccel a buli után…

 
 

Milyen volt az első buli belülről?

Félelmetes, de nagyon élveztem. Kicsit nehezen oldódtam fel nem tudom miért, de eszméletlen jó volt belülről látni a közönséget, ahogy egyben van az egész. Még mindig a hatása alatt vagyok. Olyan volt ez az egész, mint egy beavatásos dolog. Ez volt életem első olyan koncertje, amit egy komoly zenekarral játszottam. Nem tudok mást mondani, eszméletlen jó volt.

 

Milyen a többiekkel együtt játszani?

A szokásos, a legjobb, de tényleg. Tök jó, hogy bármikor számíthatsz rájuk. Ha rontok vagy bármi ilyesmi ott vannak mögötted, tudják a dolgukat, eszméletlen.

 

Nagyon jól sikerült a bemutatkozás. Kicsit meglepő volt a kezdés is az Olyan fa vagyokkal! Szerinted lehet még fejlődni?

Mindig, mindig. Maci (Huszák Zsolt basszusgitáros, zeneszerző) sokat foglalkozik velem a próbákon is, nagyon sokat segít. Mondja, hogy mit, és hogyan csináljak.

 

Jó néhány meglepetéssel szolgált a zenekar ezen a koncerten. Meglepő volt, például, hogy az Egyszer volt című dal középső részét, az akusztikus verzió szerint játszottátok.

Sok dolgot átvett a zenekar az akusztikus programból. A Több ezer évnél is a refrén az akusztikus verzió levezetése volt.

 

Igyekszem megtartani a Historica egyedi stílusát. Nem tudom, hogy érezte a közönség, de a dalok dúdolható részeit, amik a fejben megmaradnak azokat próbáltam teljes mértékben meghagyni. Nyilván lesznek még olyan részek, amiket kiveszünk, illetve belerakunk, de még csak két hónapja játszunk együtt.

 

A Kard és Toll elején a billentyűs rész alatt még egy kisebb gitárjavítást is elvégeztél. Mi történt?

Sajnos a gitárom nagyon könnyen lehangolódik, úgyhogy vinnem kell majd szervizbe, mert ez így nem állapot. Szerencsére pont jókor jött a probléma. A Megsárgult képet játszottuk előtte, ahol túl erősen rángattam meg ütöttem a Floyd Rose-t nagy beleéléseimben és hát nem köszönte meg. Elcsúszott minimum egy teljes hanggal az egész gitár. Szerencsére sikerült gyorsan megjavítani és újra behangolni.

 

Melyik dalt volt a legnehezebb játszani?

Talán a Fehér sólymot és az Egyszer volt című dalt, aminek az elejét még nem teljesen úgy játszottam, ahogy szeretném, egy kicsit még lassabban.

 

Túl vagy egy sikeres bemutatkozáson. Mit üzennél a rajongóknak?

Remélem tetszett, amit láttak hallottak. Nagyszerű közönség. Eszméletlen az összetartás és a szeretet, amit fentről a színpadról lát az ember. Köszönöm az élményt!

 

Tofi2

 

Gratulálok a bemutatkozásodhoz a Historica zenekarban, ami szerintem jól sikerült! Remélem hamarosan egy újabb koncerten láthatunk és hallhatunk Titeket! Sok sikert kívánok ehhez.

 
 

<< Vissza a hírekhez