A legutolsó Historica lemez (Olyan fa vagyok) címadó dalának szövegét Thököly Vajk erdélyi, szilágysági író, költő jegyzi. A zenekar legújabb készülő dalának dalszövegét is ő írta, amely a tervek szerint a KARC FM FOLKARC című műsorában lesz először hallható november 15-én. Ennek apropóján ültünk le beszélgetni Vajkkal.

 

Csabi

 

Az Olyan fa vagyok – ami a Historica zenekar egyik legkedveltebb dala – volt az első közös munkátok. Hogyan született ez a dalszöveg, illetve hogyan kerültél kapcsolatba a Historica zenekarral?

Ez a vers is, mint a verseim nagy része úgy született, mint a szél… ahhoz hasonlítanám. Megfogalmazódik bennem egy gondolat, egy érzés valahonnan a szívemből, és azt le kell írnom. Ha nem írom le, akkor később már nem tudnám újból átérezni ugyanazt a pillanatot, a szél is ha feltámad, akkor kell befogni a vitorlába, hogy haladjon a hajó. A Historica zenekarral kapcsolatba úgy kerültem, hogy én kerestem fel Ézsiás Pétert, a zenekar dalnokát és mutatkoztam be, mutattam be munkásságomat, és, hogy szeretném, ha van rá mód, zenésítsenek meg a költeményeimből akár egyet is. Jó pár beszélgetés,”barátkozás” előzte meg az Olyan fát, de ez természetes, hiszen egy kölcsönös bizalom kellett kialakuljon köztem és a zenekar között. Aztán eljött a nagy találkozás valamikor 2015 őszén, majd azt követte a decemberi lemezbemutató koncert. Az elején „szakmai” kapcsolatnak indult lehet, de ezt már felváltotta egy baráti kapcsolat.

 

Az Olyan fa vagyok után következett a Világnak szívéhez és most az Itthon vagyok című dal. Mit kell ezekről tudni?

A világnak szívéhez című versem a 2017-ben jelent meg, a Ráncok a reményhez című kötetemben olvasható. A vers egy vallomás éppen úgy, mint az Itthon vagyok című vers-dal. Egy vallomás, egy érzés, egy olyan érzés mely minden szülőföldjét szerető ember szívében ott dobog.

 

A Historica zenekaron kívül más zenekaroknak is írsz dalszöveget. Ezen kívül verseket és novellákat is publikálsz. Eddig két verses és egy novellás köteted jelent meg. Mondanál néhány szót erről a tevékenységről, illetve jövőbeni terveidről?

Igen, eddig több mint harminc zenekar, előadóművész énekelte meg gondolataim. Nem tartom magam modern költőnek, kicsit hagyományőrző a mondanivalóm, nemzeti öntudatot hordoz magában. Úgy érzem, a költőnek a vers a lélek virtusa, a hallgatónak viszont a lélek terápiája. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy gondolataim a Kárpát-medence számos színpadától kezdve –Los Angelesig, a Barba Negra színpadán fellépő előadóktól kezdve a Fölszállott a páva előadóiig megénekelték. Most készült el a negyedik kötetem, melynek a címe Padláda, a kiadóval már elkezdődtek a megbeszélések. Még csak fejben, de azon gondolkodom, hogy szeretnék kihozni egy válogatáslemezt valamikor 2-3 év múlva azokból a megzenésített versekből, melyek megjelentek eddig. Ezen lemezen 10-12 dal lenne. A dalválogatáson már gondolkodtam, de zenekaronként egy dal kerülne rá… ez is nagy dilemma számomra, hiszen több zenekar több versem is megénekelte már.
 

Az idei évben az Irodalmi Rádió kuratóriuma az „Év pedagógus írója” díjjal jutalmazott melyet Budapesten a Csokonai Művelődési Központban vehettél át. Mondanál erről néhány szót?

Szeptember végén két díjat is átvehettem az egyik a Szilágysági Magyarok Díszoklevele volt, mellyel azt a munkáságomat értékelték itt a Szilágyságban, hogy a „vén hepehupák” nevét öregbítettem és öregbítem szerte a világban. A másik díj az „Év pedagógus írója” elismerést azokért az elbeszéléseimért, novelláimért kaptam az Irodalmi Rádiótól Budapesten, mely az Erdélyből fúj a szél című idén Budapesten megjelent kötetemben olvashatók. Nagy megtiszteltetés számomra!

 

Köszönöm szépen a beszélgetést! Akit érdekel a legújabb közös Thököly Vajk & Historica dal hallgassa a Karc FM (105.9 MHz) FOLKARC című műsorát november 15-én 20 órától.

 

FA

 
 

<< Vissza a hírekhez