A zenekarról

 

A HISTORICA zenekar több mint 10 éves múltra tekinthet vissza, egészen pontosan 2001 novemberében kezdett el formálódni. A jelenlegi felállást Ézsiás Péter – ének, zenekarvezető, Németh László Csoki – gitár, Kalmár Géza – billentyűs hangszerek, Huszák Zsolt – basszusgitár és Csikós Csaba – dobos alkotják.

Ézsiás Péter

 

A zenekar a saját dalait játsza, melyek túlnyomó részt a történelmünk eseményeit dolgozza fel.
Kezdeti szárnypróbálgatás gyanánt 2003-ban elindultunk a “Legyen neked könnyű” tehetségkutató rockfesztiválon, amelyet meg is nyertünk. Ugyanebben az évben külön díjazottjai voltunk a Magyar Honvédség Összművészeti Tehetségkutató Fesztiváljának.
2004-ben meghívást kaptunk a Petőfi Rádióba, hogy a 8-as Stúdióban vegyünk fel 3 dalt, melyet egy darabig (állítólag a mai napig) gyakran játszott a rádió. Közben a koncertek száma elkezdett nőni. Jellemzően 60 körüli koncertet ad a zenekar évente.

 

Németh László

Több száz koncerten vagyunk túl az egészen kis falunapoktól kezdve a nagy színpadokig sok helyen jártunk már. Számtalanszor turnéztunk Erdélyben és más határon túli, magyarok lakta területen, Felvidéken és Kárpátalján is. Egy alkalommal felkérést kaptunk egy spanyolországi koncertre, és három alkalommal turnéztunk az Egyesült Államokban, California, Nevada és Arizona államokban, összesen 12 koncerttel.

 

Kalmár Géza

Média megjelenéseink egyre szélesebb körűek, többször voltunk vendégei az M1, Duna Tv, Hír Tv, Echo Tv-nek valamint több kisebb televíziónak. A – sajnos megszűnt – Best of Rock FM rádió legnépszerűbb zenekara voltunk, naponta többször kérték a dalainkat, a rádió klubnapjain zsúfolásig megtöltöttük a koncerttermeket. Rendszeren szerepelünk még a Lánchíd Rádióban, időnként a Kossuth és Petőfi Rádióban is (MR1, MR2). Több kisebb rádiótól is rendszeresen kapunk meghívásokat.

 

Huszák Zsolt

Az írott sajtó tekintetében többször benne voltunk a Magyar Nemzetben, írt rólunk a Demokrata, a Metál Hammer a Rockinform, még a Népszabadság is, és még több kevésbé ismert újság vagy internetes magazin.

Csikós Csaba
Eddig négy lemezt készítettünk. 2011-ben Kis magyar historica címmel készült el az első korong, ezt követte 2013 februárjában az Erdélyi vallomás c. akusztikus lemez, majd ugyanezen év végén, a Több ezer év. 2015 decemberében a Nail Records / Hammer Music kiadásában jelent meg az Olyan fa vagyok cd, amely a 12. helyen nyitott a Mahasz lemezeladási listáján.

 

A számos rock koncert mellett a színházi világba is sikerült belekóstolni. A kő marad… című zenés irodalmi műsorunkat négy alkalommal adtuk elő telt ház előtt az Új Színházban, de a Los Angelesi Egyesült Magyar Házban és Erdélyben is bemutattuk.